20. november 2024

Relasjonell Latskap

Jeg skulle nok ha tatt den samtalen med…, jeg burde ha snakket ut om dette … Jeg er jo leder, men jeg har så lite lyst til å treffe den personen nå.. Jeg sender bare en SMS så er det vel greit….

Kan du kjenne deg igjen i slike uttalelser? Kanskje du lider av relasjonell latskap?

Relasjonell latskap kan beskrives som en tilstand der individer eller grupper unngår å engasjere seg i meningsfulle interaksjoner med andre.

Dette kan være et resultat av flere faktorer, inkludert frykt for konflikt, mangel på tid, eller en enkel uvilje mot å investere i relasjoner.

Konsekvensene av relasjonell latskap kan være ødeleggende for både individer og organisasjoner. På individnivå kan det føre til isolasjon, misforståelser og en generell følelse av utilfredshet på arbeidsplassen. På organisasjonsnivå kan det føre til dårlig kommunikasjon, redusert produktivitet og en negativ bedriftskultur.

Hva kan du gjøre?

Jan Spurkeland (2017) foreslår flere strategier for å bekjempe relasjonell latskap i sin bok “Relasjonsledelse”. Noen av disse inkluderer:

  1. Åpen Kommunikasjon: Det er viktig å oppmuntre til åpen og ærlig kommunikasjon på arbeidsplassen. Dette kan bidra til å løse misforståelser og bygge sterkere relasjoner mellom teammedlemmer.
  2. Tid til Relasjoner: Det er viktig å sette av tid til å bygge og vedlikeholde relasjoner. Dette kan være så enkelt som å ta en kaffepause med en kollega, eller å arrangere teambyggingsaktiviteter.
  3. Empati: Å forstå og dele følelsene til en annen person er nøkkelen til å bygge sterke relasjoner. Empati kan hjelpe oss å se ting fra andres perspektiv, og kan bidra til å løse konflikter på en mer effektiv måte.

Invester i relasjonsbygging

Relasjonsledelse handler om det som foregår mellom mennesker – i påvirkningsrommet. Hvordan vi påvirker hverandre og hva som får en medarbeider til å handle målrettet, mens en annen mangler retning, er sentrale spørsmål. Ledelsesmulighetene ligger i stor grad innenfor det vi kan kalle personlig påvirkning. Det er avgjørende at ledere og medarbeidere er bevisste sin evne til å påvirke, og at de følger med på om denne evnen øker eller minsker.

Vær nysgjerrig og jobb med å utvikle dine ferdigheter og kunnskap til å veilede, din evne til å være fremtidsrettet og legg til rette for de som jobber sammen med deg.
For å oppnå dette som leder, må man også ha evnen til å engasjere andre, ellers risikerer man at alle går i ulike retninger og samspillet uteblir. Da må du tørre å investere i relasjoner på jobben. Relasjonsbygging er teamutviklende. Bruk tid på dette der du måtte befinne deg.

Unngå relasjonell døvhet

Når noen blir blir døve for hverandres tilbakemeldinger, det Spurkeland (2017) kaller relasjonell døvhet, og budskap ikke blir tatt på alvor, relasjonsbånd blir svekket, kontakten uteblir og respekten for hverandres roller minker, må en av partene være villig til å si ifra om utilfredsheten med relasjonen. Det levende samspillet er avhengig av gjensidig positiv påvirkning.

Relasjonsledere skal selv utvikle seg i det relasjonelle samspillet med andre. Den som vil påvirke samspillet, må operere i et spenningsfelt mellom seg selv og andre. Er du relasjonelt modig nok til å ta den praten du burde ha tatt, eller driver du med relasjonell latskap?

Kilde: Spurkeland, J (2017) Relasjonsledelse. Universitetsforlaget

En kommentar til “Relasjonell Latskap

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *