15. september 2024
Generert med KI

Førstehjelpskurs ved Selvmordsfare

I 2022 ble det registrert 610 selvmord i Norge. På verdensbasis er det et menneske som tar livet sitt hvert 40 sekund. Det er skremmende tall.

Som ved trafikkulykker har Norge har en nullvisjon for selvmord. Det er en forpliktelse om å jobbe ut i fra at det ikke noen å miste.

Selvmord er et alvorlig og komplekst samfunnsproblem som berører mange mennesker. Å kunne gi førstehjelp ved selvmordsfare er en verdifull ferdighet som kan bidra til å redde liv. Vi kan alle være den hjelperen som utgjør en forskjell.

Være oppmerksom og respondere

Det å kunne oppdage signaler på selvmordstanker er avgjørende. Førstehjelpskurset gir deg kompetanse til å identifisere mennesker som kan være i selvmordsfare. Dette kan være kolleger, venner, familiemedlemmer eller tilfeldige bekjente. Ved å være oppmerksom og handle tidlig, kan du bidra til å forhindre en tragisk hendelse. Å kunne gjenkjenne tegn på selvmordsfare og vite hvordan man skal reagere, kan være forskjellen mellom liv og død. Et slikt førstehjelpskurs gir kunnskapen og ferdighetene som trengs for å handle raskt og effektivt.

Å snakke åpent om vanskelige tema – å være en hjelper

«Hvis det i sannhet skal lykkes å føre et menneske hen til et bestemt sted, må man først og fremst passe på å finne ham der hvor han er, og begynne der. Dette er hemmeligheten i all hjelpekunst».
– Søren Kirkegaard (1813-1855)

Kurset gir deg verdifull kunnskap om hvordan du kan være en hjelper og hvordan du stiller direkte spørsmål om selvmordstanker. Å kunne snakke åpent om dette vanskelige emnet er viktig. Ved å lytte og kommunisere med empati, kan du hjelpe personen i selvmordsfare til å åpne seg og dele sine tanker og følelser. Ved å tørre å spørre, kan du utgjøre en forskjell.

Dette førstehjelpskurset gir deg verktøyene du trenger for å lage og iverksette en plan med den berørte personen. Målet er å berge liv. Dette kan innebære å kontakte nødhjelp, involvere lokale ressurser og gi støtte til den som er i krise. Dette kan oppmuntre flere til å søke hjelp og åpne opp om sine problemer.

Avsluttende refleksjon

Det å ta et slikt førstehjelpskurs i selvmordsfare er ikke bare en investering i din egen kunnskap, men også en måte å bidra til fellesskapet. Ved å være forberedt og handle raskt, kan vi alle spille en rolle i å redde liv. Ingen vet når de kan støte på en person i krise. For selvmordtanker kan ramme alle. Førstehjelpskurs i selvmordsfare forbereder deg på å håndtere slike situasjoner som kan oppstå når som helst.

Jeg er glad for at jeg fikk økt min oppmerksomhet og fikk fylt på hjelpeverktøykassen disse to dagene. Jeg fikk også en økt bevissthet om viktigheten av førstehjelp ved selvmordsfare.

Har DU lyst til utgjøre en forskjell? Være den som yter førstehjelp? Søk på VIVAT sitt førstehjelpskurs her

Kurset gir godkjent kompetanse

Førstehjelpskurset er godkjent av flere fagforeninger, inkludert Den norske legeforening, Fagforbundet, Norsk Ergoterapeutforbund, Norsk Psykologforening og Norsk Sykepleierforbund. Dette gir deg anerkjent kompetanse og gjør deg bedre rustet til å håndtere situasjoner der selvmordsfare er til stede.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *