15. september 2024

Lederskap krever trening – noen treningstips…

Etter noen dager sammen med Luftforsvarets Ledergruppe der fokuset har vært lederutvikling, så slår det meg hvor viktig det er å drive med denne type trening. Disse topplederne har i løpet av disse dagene trent på noe de allerede kan godt, men gode ferdigheter må holdes vedlike.

Det å lede mennesker er noen av de mest utfordrende oppgavene vi kan påta oss. Det krever en mengde ferdigheter, kompetanse og vilje. Godt lederskap krever øvelse, at man tør å bryte med gamle vaner og lar seg inspirere til å etablere nye. Lederskap handler også om vekst og et ønske om å utvikle seg selv som leder.  Øvelse gjør mester gjelder for enhver utvikling av ferdigheter. Mange ledere ønsker å utgjøre en forskjell for de man skal lede, noe som medfører at de må gi mye av seg selv, lange arbeidsdager, evne til å stå i konflikter, tåle suksess og fiasko.  For å takle alt dette må lederen øve seg på å fokusere på det som er viktig. For å klare dette må lederen drive bevisst trening for å øke kvaliteten på sitt lederskap.

Skal du utnytte dine evner som leder, må du trene på å være en leder.

Hva skal jeg trene på da? Jeg ønsker jo å utvikle meg som leder? Platon hevdet at det tok 50 år å trene en god leder. Da er jeg jo pensjonert for lengst…

Den enkle er ofte det beste
Start med å reflektere over deg selv og dine ferdigheter. Hvordan forholder du deg til det jeg skriver i dette innlegget? Tenker du at «Joda, fokusering kan jeg bli bedre på. Jeg skal trene litt på dette.» eller tenker du :»Dette trenger jeg ikke å trene på. Jeg har denne kvaliteten inne.» Uansett hvilket svar du faller ned på, så har du reflektert over dine kvaliteter som leder. Det er også en ferdighet som ledere trenger å trene på. Alle tekster om trening må jo ha noen treningstips:

En av de mest viktigste ferdighetene en leder kan trene seg på er å lytte. En ekte leder lytter til sine medarbeideres tilbakemeldinger før beslutningene tas. Vær en leder som lytter når medarbeideren har noe på hjertet.

Tren på å bli kjent med deg selv og dine sterke sider. Godt lederskap starter innenfra. Når du har en følelse av hvem du er, vil det invitere deg til å gjøre noe med det. Å kjenne seg selv gjør at du kan gi deg selv bedre råd i ditt lederskap. Jo mer du kjenner deg selv, jo nærmere kan du bli til å være alt du kan være.

Tren på hvordan du møter de rundt deg. Er du i stand til å behandle dine medarbeidere som 1-ere? Hvor hurtig gjør du deg opp en mening om de rundt deg? Plasserer du noen ganger medarbeidere i boksen  for unnasluntrer uten å sjekke ut med vedkommende hvorfor hen ikke har levert som forventet? Alt for mange ledere klatrer for raskt opp slutningsstigen uten å sjekke ut hva som er årsaken for adferd.

Trene på relasjonsbygging. Bygge gode relasjoner er hjørnesteinen i lederskap og respekt er i hjertet av å bygge relasjoner . Relasjonene er limet som holder sammen operative team og er en ferdighet som du som leder og teamet må trene på. Skal du lykkes som leder, må din relasjonelle muskel trenes opp.

Så tenk på disse ferdighetene som muskler  som må trenes. De blir ikke sterke uten masse øving og trening.

Sjef Luftforsvaret er opptatt av trening. Både fysisk og innen lederskapet. Kanskje burde han gitt ut en treningsplan for hele Luftforsvaret?

En kommentar til “Lederskap krever trening – noen treningstips…

  1. Re: Dette med å lytte. Jeg sier som min far sa til min mor: «Du har to ører og en munn – som betyr at du skal lytte dobbelt så mye som du snakker.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *