15. september 2024

Å finne sitt lederskap

Å være leder er å være menneske. Som leder må du forholde deg til deg selv og andre mennesker. Det er derfor viktig at lederen reflekterer og utvikler innsikt til seg selv og sine forhold til andre mennesker. På disse områdene kan du utvikle deg hele livet. Det å utvikle seg som leder er derfor en livslang prosess som involverer menneskelig modning og ikke bare tilegnelse av teoretisk kunnskap. Åpenhet, undring og vilje til å lære og til å endre seg, er viktige forutsetninger for menneskelig innsikt og vekst. Lederskap er derfor nært knyttet til filosofi. Filosofi betyr egentlig kjærlighet til visdom.

Hvordan utøver jeg min lederpraksis?

Den kanadiske ledelsesforskeren Henry Mintzberg var tidlig ute med å hevde at utøvelse av ledelse er en praksis. Ikke en kunstart, ikke en vitenskap, men en praksis på lik linje med det å være kirurg, advokat eller håndverker. Så det å reflektere over hvordan du utøver ledelse er svært nyttig. Ledelse kan i et slikt perspektiv sees på som en lærings- og utviklingsprosess hvor ledere over tid utvikler sin egen, spesifikke og unike profesjonelle praksis, sitt håndverk, ved at de prøver seg frem – og finner sin måte å lede andre mennesker på.

Det er viktig at du finner ditt eget ståsted, din ledelsesplattform med utgangspunkt i dine egne idealer og sterke sider. At du former dine kvaliteter og prinsipper i utgangspunkt i deg selv. Det er denne virkeligheten du skal operere i – det er der du skal finne styrke – selv når du ikke har kontroll eller når du føler deg utrygg. Derfor skal vi bry oss om vårt eget ståsted og være nysgjerrige på vår egen lederfilosofi.

Er ikke da lederskap, mindre om hva du vet – hva du allerede har lært – men mer om din evne til å lære?? Hvordan står det til med din evne og vilje til å lære??

Å utvikle seg som leder, enten det er å lede andre eller seg selv krever selvinnsikt, brutal ærlighet med seg selv og vilje til å jobbe med egne mønstre over tid. Manglende selvinnsikt fører til at mennesker i mindre grad er i kontakt med egne følelser, tanker og adferd, noe som gjør at vi lettere sårer andre mennesker og ikke utvikler oss til å bli modne og trygge mennesker. Å forstå hvordan vi virker på andre har også noe å gjøre med hvor godt vi kjenner oss selv.

Ta nå frem refleksjonsboken og skriv ned dine tanker om hvordan du utøver ditt lederskap. Hva tror du på?

Teksten er et lite utsnitt fra et foredrag på Forsvarets Mentorprogram sept 2021.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *